Fundacja Hipoterapia - Koń - wspaniały terapeuta - artykuł. Hipoterapia, fundacja, dzieci.

Koń - wspaniały terapeuta - artykuł

Koń - wspaniały terapeuta - artykuł

Zapraszamy do lektury artykułu "Koń - wspaniały terapeuta" jaki ukazał się na łamach miesięcznika Koń Polski w numerze 7/09.

Czy koń może być wykorzystany w terapii osób cierpiących na schizofrenię bądź autyzm?

Dowiedz się czytając artykuł. Oto jego fragment: "Osoby autystyczne i konie reagują jedynie na aktualne sytuacje, których obraz został w danym momencie zarejestrowany w ich mózgu; myślą obrazami - podobnie jak konie, które dobrze się czują w towarzystwie ludzi dotkniętych autyzmem. One także porozumiewają się gestami. Dotknięci autyzmem wyrażają swe lęki silniej niż osoby zdrowe, nie potrafią się koncentrować, ich uwaga jest rozproszona, a konie z natury mają rozproszoną uwagę"

Artykuł został sfinansowany z środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Jest elementem kampanii promującej hipoterapię jako uniwersalną metodę rehabilitacji. W ramach tej kampanii ukażą się kolejne artykuły sponsorowane na łamach prasy branżowej, m.in kwartalnika Fizjoterapia Polska, miesięcznika Koń Polski. Kampania jest realizowana w ramach projektu Fundacji "Kompetencje dla zdrowia - szkolenia doskonalące dla hipoterapeutów".

załączniki autor: rb
hipoterapia, koń, Monty Roberts, autyzm, schizofrenia, uzależnienia